SaaS augimas, arba kodėl interneto ryšys yra viskas, ko reikia

Po darbo dienos grįždami į namus automobilyje klausomės muzikos, atsipalaiduojame ir pritardami legendiniams Bitlams į taktą linguojame, kad viskas, ko mums reikia, yra meilė (arba – „all you need is love”). Tačiau šiandien, įskaitant ir keliones į darbą bei namo, šalia meilės kaip „must have” drąsiai galėtume rikiuoti ir interneto ryšį.

IT verslo analitikai apžvelgdami praėjusius metus ir prognozuodami, kad iki 2018 metų 59% visų debesų kompiuterijos technologijų, t.y. paslaugų, kurioms pateikti ir pasiekti reikalingas tik interneto ryšys, bus Software as a Service, šiam debesų kompiuterijos sprendimui jau seniai uždegė žalią šviesą ir numato augimą geometrine progresija.

Software as a Service (SaaS) – tai interneto ryšio pagalba pasiekiama ir kompiuteriu ar išmaniuoju telefonu veikianti programinė įranga. Paprasčiausiai tariant – tai programinės įrangos nuomos paslauga, nereikalaujanti papildomos infrastruktūros diegimo, nes kartu su paslauga yra suteikiama ir jai palaikyti reikalinga infrastruktūra.

Apie SaaS technologijos sprendimų skaičius neverta kalbėti, nes jų išties yra daug, tačiau apie duomenų apdorojimo ateitį ir nepakeičiamą vertę, jau pasakojome

Kalbant apie verslą plačiąja prasme, SaaS technologija jau seniai žengia koja kojon su įvairiomis verslo bei viešojo sektoriaus organizacijų valdymo programinėmis įrangomis: pardavimų ir klientų valdymo įrankiais tokiais, kaip CRM ar ERP, apskaitos, buhalterijos, veiklos planavimo, dokumentų, organizacijos vidinių procesų administravimo ar kt. Svarbiausias aspektas, kad SaaS rinka tiek tarptautiniame lygmenyje, tiek Lietuvos rinkoje – nuolat auga.

Augimą atskleidžianti Statistika

„Forbes” publikuoto ir bendrovės „Pacific Private SaaS” atlikto tyrimo duomenimis, šiandien, kuriantis kritinei interneto vartotojų masei ir vis daugiau bendrovių ieškant lanksčiausio verslo poreikius išpildančio sprendimo, SaaS technologija 2015 metais užėmė vis didesnę ir reikšmingesnę programinės įrangos verslo dalį. Tuo įsitikinti leidžia statistika. Todėl nelaukiant – „let’s talk numbers”.

  • Prognozuojama, kad SaaS sprendimų rinkos vertė iki 2016 metų antrojo ketvirčio pakils per 19,5 procentinių punktų ir turėtų išaugti iki 32,8 mlrd. JAV dolerių. 
  • Bendrasis SaaS bendrovių (nepriklausomai nuo jų dydžio ir pelningumo) augimas pastaraisiais metais buvo 57%.
  • Bendrovių, kurių pajamos mažesnės nei 2,5 mln. JAV dolerių, pastaraisiais metais užfiksuotas augimas buvo 48%.
  • „Amazon Web Service” (AWS) ir toliau dominuoja rinkoje, o kompanijos teikiamus debesų kompiuterijos paslaugų sprendimus yra pasirinkę daugiau nei 50% tyrime dalyvavusių bendrovių.

Tai nedidelė dalis pavyzdžių, parodančių, kad verslas optimizuoja procesus, renkasi ekspertų kuriamus įrankius ir pasitiki jų paslaugomis bei produktais. Visa tai nulemia didėjančią SaaS produktų paklausą ir pasiūlą.

SaaS patrauklumas

SaaS technologija paremtų sprendimų patrauklumui neabejotinos įtakos turi siūlomas programinės įrangos funkcionalumas. Debesų kompiuterijos pagrindu plėtojami sprendimai kardinaliai keičia požiūrį į tradicinį IT ūkio priežiūros modelį, didžiausią dėmesį sutelkiant kliento poreikių išpildymui ir jo pasitenkinimui (angl.Customer Experience). Tačiau kalbant apie SaaS didžiausią privalumą, būtina išskirti, kad naudojantis debesų kompiuterijos paslauga, viskas, ko reikia, yra “TIK” interneto ryšys.

Programinė įranga tampa pasiekiama visur ir padeda:

  • Mažinti programinės įrangos išlaidas. SaaS technologija yra geriausias sprendimas, jei programinės įrangos reikia ribotam laikui. Programinės įrangos nuomos paslauga suteikia galimybę paslauga naudotis reikiamu ir norimu laikotarpiu. Tai reiškia, kad programos licencija yra perkama tik konkrečiam laikotarpiui, mokant taip pat tik už jį, su galimybe atsisakyti paslaugų.
  • Mažinti IT infrastruktūros išlaidas. Didelės organizacijos kartais bando kurti vienus ar kitus įrankius ar sistemas patys, kadangi nori įrankių orientuotų konkrečiai Jų sričiai. Turbūt tikslingiau būtų sakyti – bandydavo kurti patys, nes net ir didelės organizacijos pamažu pradeda suprasti, kad kuriant savo sistemą, tam reikės nemažai išteklių, detalių analizių ir kas svarbiausia – tai pareikalaus nemenkų sąnaudų. SaaS produkcijos ir paslaugų kūrimas – brangus procesas, reikalaujantis specifinių žinių. Specifinės žinios, kaip ir laikas – kainuoja. Programinės įrangos nuoma – turbūt geriausias sprendimas rinkoje.
  • Visiškai nesirūpinti dėl programinės įrangos priežiūros ir atnaujinimų – tam yra SaaS paslaugos tiekėjas, kuris tikrai geriau išmano konkrečią sritį. Kuriant savo įrankį – atnaujinimų neišvengsite, tad kam rūpintis tuo, kuo gali rūpintis kiti?
  • Nesiversti per galvą ieškant IT specialistų, bei mažinti ar visiškai išvengti IT darbuotojų samdos kaštų (jei tik prisimintume konkurencines kovas dėl aukštos kvalifikacijos IT specialistų).
  • Didinti darbo našumą. Būtent todėl kad techniniais dalykais rūpinasi tam skirti specialistai ir paslaugos teikėjai. Jūs turite rūpintis tik tuo, kaip profesionaliai dirbti savo darbą ir atlikti funkcijas.
  • Gerinti sklandų komandos darbą suteikiant galimybę, nepaisant darbuotojų fizinės vietos, vienu metu dirbti prie vieno projekto.
  • Didinti duomenų saugumą. Visi duomenys lieka saugomi debesyje, net praradus kompiuterį, o paslaugų teikėjai dažniausiai turi visus reikiamus sertifikatus Jūsų duomenų saugumo užtikrinimui.
  • Panaikinti „prisirišimą” prie specifinių įrenginių ir reikiamus failus pasiekti naudojant tiek kompiuterį, tiek išmanųjį telefoną ar net išmanųjį laikrodį.

Kas toliau?

Kur veda SaaS ir debesų kompiuterija? Atsakymas aiškus. Į dar didesnius analitinius lobynus, kurie suteikia naujas duomenų apdorojimo, analizavimo bei vertingų verslo įžvalgų kūrimo galimybes. Visa tai reiškia rinkos pažinimą, vartotojų poreikių supratimą ir pardavimų augimą. Verslas kasdien vis labiau susiduria su iššūkiais, kaip gauti didžiausią pridėtinę vertę iš generuojamų duomenų. „Debesys” suteikia ne tik daugiau programinės įrangos naudojimo pagal poreikį galimybių, tačiau taip pat nesirūpinant nei serveriais, nei programine įranga leidžia apdoroti milžiniškus informacijos masyvus, bei iš jų gauti realią verslo naudą.

Taigi, taip, kaip greitai auga SaaS rinka, nemažesniu tempu analitikai prognozuoja ir Insights as a Service technologijos augimą. Tai debesų kompiuterijos pagrindu veikianti, ir iš neapdorotų duomenų į vertingas ir verslo sąsajas turinčias įžvalgas, duomenis apdirbanti technologija. IT rinkos tyrimų bendrovė „Gartner” prognozuoja, kad kelerių metų laikotarpiu gaunat vis daugiau nestruktūrizuotų ir įvairiais formatais pateikiamų bei iš skirtingų šaltinių gaunamų duomenų, įprastų didžiųjų duomenų valdymo įrankių nebepakaks. Todėl vis daugiau SaaS technologija besinaudojančių įmonių, pradeda suvokti duomenų naudą, todėl jau siūlo arba pradeda siūlyti „Insights” galimybes, kurias aptarėme įraše apie duomenų apdorojimo ateitį.

mm

Abe Dearmer

Abe has a vast experience running multiple SaaS companies and is an expert on all things Sales, Marketing and SEO.

Sales CRM Blog

A Sales CRM that keeps you well
organised.

Free 14-day trial

Try now

SUBSCRIBE
TO TEAMGATE BLOG

be the first one to get the newest industry updates

LEARN MORE ABOUT THESE TOPICS