Future of Work and CRM

Darbo ateitis 2016

Tendencijos

Prieš 10 metų dauguma verslininkų svajojo turėti sėkmingą verslą, didelį biurą su funkcionaliais baldais, kuriame dirbtų daug žmonių. Inovacijoms vis labiau skverbiantis į visas sritis, jos vis labiau skverbiasi ir į verslą – strategiją, procesų ar net  darbuotojų valdymą.

Inovatyvios įmonės motyvuoja savo darbuotojus įtraukdamos juos į sprendimų priėmimo procesus ir kurdamos pridėtinę vertę. Vis daugiau įmonių Jungtinėje Karalystėje savo darbuotojams kuria ne tik darbo, bet ir poilsio, žaidimų zonas biuruose. Čia darbuotojai gali ne tik tarpusavyje kalbėtis, bet ir dainuoti, mokytis, išbandyti ekstremalias veiklas, piešti ar lavinti kitus savo įgūdžius.

Google korporacija stengiasi padaryti savo darbuotojus laimingais ir produktyviais lepindama juos: biliardo ir boulingo takeliai įrengti tiesiog darbo vietose, o nemokamas maistas ir sporto klubo abonementai jau seniai tapo įprastu reiškiniu organizacijoje. Visa tai tam, kad darbuotojai būtų lojalūs ir norėtų grįžti į darbą.

Dauguma komandų neįsivaizduoja dienos be pardavimų valdymo, marketingo stebėsenos, ar kitų su efektyvumo didinimu susijusių įrankių versle naudojimo. Vis daugiau jų keliasi į internetinę debesų (angl. cloud based) erdvę, kartu suteikdami galimybę naudotojams prisijungti prie jų iš bet kurios pasaulio vietos.

Įrankių, reikalingų darbams atlikti arba sprendimams priimti, perkėlimas į virtualią erdvę jau dabar įgalina darbuotojus dirbti iš bet kurios pasaulio vietos.

remote-working-teamgate (1)

Pasak užsienio šaltinių, vis daugiau kompanijų nebeturi darbuotojų, dirbančių biure, ir dirba su 100% virtualia komanda. Tai Zapier (www.zapier.com), Sameroom (https://sameroom.io/) , World Wide Web hosting (http://www.wwwh.com/ ) ir kt.

Darbas su virtualiomis komandomis – virtualiais darbuotojais – taupo darbo jėgos kaštus ir kitas išlaidas. Tačiau poreikis kontroliuoti darbuotojus ir jų atliekamo darbo kokybę išlieka.

Riba tarp darbo biure ir darbo namuose ims nykti

Akivaizdu, kad vis daugiau įmonių atsisakys tradicinio verslo valdymo principų bei darbo biure ir suteiks galimybę darbuotojams dirbti iš bet kurios jiems patogios vietos. Ką tai nulems?

Milžiniški biurų pastatai išnyks

Užsienio šaltiniai teigia, kad antradienio rytais savo darbuotojus galėsite sutikti sėdinčius ne biure prie darbo stalų, o bibliotekoje, namuose ar jaukioje kavinėje. 

Tokių technologijų kaip Dropbox, Skype, projektų valdymo, CRM įrankių atsiradimas ir spartus populiarėjimas rodo, kad tradiciniai biurai taps nebereikalingi.

Šių technologijų atsiradimas suteikė verslininkams galimybę samdyti nuotoliniu būdu dirbančias komandas, laisvai samdomus darbuotojus (angl. freelancers), kurie samdomi tam tikram projektui įgyvendinti.

Verslui tai gera žinia, nes samdant virtualias komandas mažėja darbo jėgos sąnaudos – taupomos biuro, kompiuterinės įrangos ir kitos išlaidos. Darbuotojams mokama ne už išsėdėtą laiką biure, o už atliktą darbą ar įgyvendintą projektą.

Darbuotojų motyvacija auga, nes jiems suteikiama motyvacija dirbti iš bet kur – namų, paplūdimio ar Tailando džiunglių. Internetas iš esmės naikina vietos apribojimus, suteikdamas naujas galimybes tiek darbdaviams, tiek darbuotojams.

Biure jausitės kaip namuose

Kita dažnai aktuali žmogiška problema yra ta, kad darbuotojai patiria stresą darbo vietoje, o atsipalaiduoja tik grįžę namo ar kitoje jaukioje aplinkoje.

Bėgant laikui, biurų dizainas taps vis labiau panašus į namų dizainą – patogūs krėslai darbo vietoje, židinys, poilsio zonos, žaidimų kambariai.

Biuruose atskirų darbo stalų nebeliks arba jų kiekis sumažės. Darbuotojai atvyks į biurą tik norėdami dirbti komandoje kartu su kitais nariais, turėdami svarbius susitikimus ar tiesiog norėdami pajausti komandinę dvasią.

Visų komandos narių darbo vietos skirsis

Kiekvienas grožį ir patinkančią aplinką bei atmosferą supranta subjektyviai. Įrenginėjant kiekvieno komandos nario darbo vietą bus atsižvelgiama į jo subjektyvius norus ir poreikius – orientuojamasi į tai, kas patinka būtent jam.

Temperatūra, apšvietimas – viskas bus reguliuojama individualiai kiekvieno komandos nario darbo vietoje. Ir tik tam, kad jis jaustųsi svarbus.

green-office-future (1)

Technologijų naudojimas taps strateginiu pranašumu

Socialiniai tinklai taps įprastu reiškiniu darbe

Dauguma įmonių iki šiol drausdavo arba negatyviai žiūrėdavo į savo darbuotojų naršymą socialiniuose tinkluose darbo metu.

Ateityje vis daugiau įmonių darbuotojų naršys vidiniuose įmonės socialiniuose tinkluose, pavyzdžiui, viename populiariausių pasaulyje Yammer (https://www.yammer.com/) ar Facebook verslui (angl. for work).

Dėka vidinio įmonės socialinio tinklo, komandos nariai tarpusavyje greičiau apsikeis informacija. Elektroninio pašto naudojimas diskusijoms nėra efektyvus, kadangi daug paprasčiau naudoti realiu metu veikiantį „chat‘ą“.

Darbuotojų komunikacija socialiniuose tinkluose pavers juos bendruomenės nariais ir taip dar labiau suartins. Bendruomeniškumas įkvepia darbuotojus ir skatina siekti iškeltų verslo tikslų taip, lyg siektų savųjų.

Telefonas bus naudojamas dažniau nei kompiuteris

Išmaniųjų telefonų populiarumui didėjant, vis daugiau galimybių suteikiama jų naudotojams. Šiuo metu skaičiuojama, kad mobiliaisiais įrenginiais naudojasi 3.65 milijardo vartotojų.

Užsienio šaltinių duomenimis, praėjusiais 2015 metais žmonės dažniau naršė internete naudodamiesi mobiliaisiais įrenginiais negu kompiuteriais. 

Šiandien skaičiuojama, kad 44% žmonių darbo reikalais tikrina savo mobiliuosius telefonus daugiau kaip 20 kartų per dieną! 70% jų tiki, kad ateityje ši tendencija dar padažnės. Dauguma apklaustųjų teigė, kad nuolatinis išmaniųjų telefonų tikrinimas ir naršymas ne trukdo, o kaip tik gerina darbo kokybę.

Tai tik pradžia, kadangi išmanieji telefonai rinkoje pasirodė ne taip ir seniai. Praleidžiamas laikas, naudojantis jais – ilgės, o tai tik dar labiau skatins nutolusio darbo metodus.

Nyks hierarchija – stiprės komanda

Technologijoms skverbiantis į verslą, keisis ir organizacijų bei darbuotojų valdymas. Per kelis ateinančius metus visiškai pasikeis ne tik organizacinė struktūra, hierarchija, bet ir požiūris į darbuotojus bei jų valdymą. Paradoksalu, tačiau net ir daugėjant darbuotojų skaičiui, dirbančiam ne ofise, komandos dvasia privalės stiprėti.

Sumažės vadovų skaičius

Ateityje verslo hierarchinė struktūra taps „plokštesnė“. Darbuotojai bus traktuojami ne kaip pavaldiniai, o kaip komanda, atsakinga už vieną ar kitą projektą.

Atsakomybė bus tolygiai išdalinta tarp darbuotojų. Dirbdami kartu su kitais komandos nariais ir laisvai samdomais darbuotojais, jie sieks iškeltų tikslų sau, kaip komandai, o ne kaip įmonei.

Eksperimentai pakeis tradicinius verslo procesus

Verslo sektoriuje atsiras vis daugiau smulkių įmonių – start‘upų, kurie veiks kaip laboratorijos, o ne robotai.

Mažiau dėmesio bus telkiama į standartizuotus procesus, daugiau – į eksperimentus, inovacijų diegimą.

Nedidelėse įmonėse vis daugiau darbuotojų dirbs su laisvai samdomais darbuotojais iš viso pasaulio tam, kad projektai būtų įgyvendinti greičiau ir kokybiškiau. Nuotoliniu būdu dirbančių darbuotojų populiarėjimas leis komandoje turėti pačius talentingiausius žmones iš viso pasaulio. Užsienio šaltiniai teigia, kad samdant tik vietinėje rinkoje esančius darbuotojus, pasamdyti tikrą savo srities profesionalą įmanoma tik atsitiktinumo dėka. 99% savo srities profesionalų dirba nuotolinį laisvai samdomą darbą.

Tai ypač stiprins ribų nykimą tarp skirtingų šalių, rinkų, klientų, partnerių.

Darbuotojai dirbs ne vienoje srityje

Darbuotojai, seniau įgiję patirtį vienoje srityje, pavyzdžiui, pardavimuose, beveik visą gyvenimą dirbdavo joje. Keisdavosi tik įmonių pavadinimai, tačiau pardavimų asas visur būdavo pardavimų asas. Ateityje darbuotojai lengvai persikvalifikuos iš vienos srities į kitą, labiau vertinami bus ne vienos srities profesionalai, o žmonės, kurie gebės persikvalifikuoti ar išmanys daugiau nei vieną sritį.

Darbuotojų atranka bus vykdoma ne tik atsižvelgiant į kandidatų turimą patirtį ir įgytas žinias, bet ir vertybes, ilgalaikius tikslus bei gyvenimo būdą.

Valdyti komandą vis tiek reikės

Darbuotojams persikėlus į virtualią erdvę, bus sunkiau kontroliuoti komandinį darbą, sužiūrėti visus vykstančius procesus ir efektyviai išplatinti informaciją.

Susitikimų „„akis į akį“ bus vis mažiau

Pradėjus naudoti įvairias bendravimo platformas, socialinius tinklus ir kitus inovatyvius įrankius versle, nebebus poreikio susitikimams „akis į akį“.

Poreikis aptarti vieną ar kitą klausimą gyvai bus realizuotas per Skype ar kitas bendravimo platformas. Tai leis sutaupyti daug laiko ir pinigų.

Inovatyvūs įrankiai padės koordinuoti darbuotojus

Keičiantis verslo procesams, kinta ir informacijos dalijimosi, užduočių delegavimo pobūdis. Ateityje tokie įrankiai bus reikalingi ne tik stambioms, bet ir pačioms mažiausioms įmonėms:

  • Projektų valdymo platformos (Teamgate rekomenduoja www.asana.com ar www.trello.com). Naudodamiesi juo galėsite deleguoti užduotis, bendrauti su atsakingais už vieną ar kitą projektą asmenimis.
  • CRM – nuo sėkmingų verslo procesų organizavimo neatsiejamas įrankis. Prie jo bet kuriuo metu galės prisijungti bet kuris darbuotojas iš bet kurios pasaulio vietos ir matyti informaciją apie klientus,  tikslus, pardavimus ar konversijas realiu laiku. Tai leis keistis informacija esamuoju laiku.
  • Marketingo valdymo platformos leis komandai nuotoliniu būdu matyti įgyvendintus, neužbaigtus ar paleistus į viešąją erdvę projektus, kurių stadijų ar efektyvumo vertinimui iki šiol dėmesio buvo skiriama tikrai per mažai (Teamgate rekomenduoja www.buffer.com).

Nors verslininkams ir darbuotojams ateityje bus suteikiama daugiau laisvės, o darbe jausitės kaip namuose, tačiau užsienio šaltiniai teigia, kad tikėtina, jog dirbsime daugiau nei 8 valandas.

Darbas, kuris susipins su asmeniniu gyvenimu, nebebus traktuojamas kaip darbas, o ilgesnė darbo diena kaip 8 valandos nebebus traktuojama kaip darbo diena su viršvalandžiais.

Pozicijos lankstumas ir galimybė dirbti iš bet kurios pasaulio vietos nebebus vertinama kaip didelis privalumas – tai taps norma. Lankstumo siūlymas darbuotojams leis pritraukti pačius talentingiausius profesionalus, kurie bus vertinami ne už išsėdėtą laiką biure, o už žinias.

Talentingi darbuotojai, dirbantys nuotoliniu būdu, neribotos atostogos, žaidimų zonos – visa tai skamba labai patraukliai. Ar esate pasirengę pasekti Google ar kitų inovatyvių įmonių pavyzdžių pritaikymui savo versle?

Mažais žingsneliais keliaukite į priekį, įdėmiai klausykitės savo darbuotojų, įtraukite juos į sprendimų priėmimo procesą ir suteikite jiems laisvę būti laimingiems ne tik namuose.

mm

Abe Dearmer

Abe has a vast experience running multiple SaaS companies and is an expert on all things Sales, Marketing and SEO.

Sales CRM Blog

A Sales CRM that keeps you well
organised.

Free 14-day trial

Try now

SUBSCRIBE
TO TEAMGATE BLOG

be the first one to get the newest industry updates

LEARN MORE ABOUT THESE TOPICS