[LT] Devyni būdai išlaikyti produktyvumą sunkiu laikotarpiu:

Rusijos sukeltam karui Ukrainoje tęsiantis jau daugiau nei dvi savaites, daugelis susiduria su nerimu, sumažėjusiu produktyvumu ir galimybėmis susikaupti įprastai kasdienei veiklai. Nieko nuostabaus – žmonės yra bendruomeniškos būtybės.

Devyni būdai išlaikyti produktyvumą sunkiu laikotarpiu: 

  • Ribokite naujienų apie karą srautą.

Europą purto didžiausias nuo šaltojo karo laikų konfliktas – išbandymas žmoniškumui ir didžiulė grėsmė viso regiono saugumui ir stabilumui. Rusijos sukeltam karui Ukrainoje tęsiantis jau daugiau nei dvi savaites, daugelis susiduria su nerimu, sumažėjusiu produktyvumu ir galimybėmis susikaupti įprastai kasdienei veiklai. Nieko nuostabaus – žmonės yra bendruomeniškos būtybės.  Stebint beprasmiškas mirtis ir kančią istoriškai ir kultūriškai mums artimoje valstybėje negalime likti abejingi. Nors tai yra normali reakcija, demonstruojanti mūsų empatiją ir rūpestį, susidoroti su emocijų antplūdžiu gali būti sudėtinga. 

Daugelio iš mūsų kasdienybę užpildė nuolatinis naujienų iš fronto tikrinimas, bandant suprasti, kodėl visa tai vyksta ir ieškant vilties žiburiu – pranešimų apie laimėtus mūšius. Karo beprasmybė palieka mus nesibaigiančiame minčių rate, bandant atsakyti į klausimą, kodėl visa tai vyksta. Tačiau, norėdami padėti Ukrainai, visų pirma turime padėti patys sau. Tai reiškia rūpinimąsi savo fizine ir emocine sveikata. Vertėtų nepamiršti kasdienių įpročių ir mažų ritualų, kurie padėtų išlaikyti dienos ritmą ir produktyvumą darbe. Nors įprasta veikla šiuo metu gali atrodyti beprasmė, tačiau svarbu, kad kiekvienas visuomenės narys toliau stengtųsi būti naudingas, prisidėtų prie ekonomikos funkcionavimo ir stabilumo šiuo sudėtingu laikotarpiu. 

Taigi, kaip galime padėti sau, kad galėtume padėti kitiems? 

Visų pirma verta imtis priemonių, kurios padėtų suvaldyti emocijas ir apsaugotų mintis nuo informacijos pertekliaus. Grąžinus į gyvenimą ritmą ir stabilumą, galėsite ramiau reaguoti į išorės įvykius. Štai keletas nesudėtingai įgyvendinamų patarimų, kurie padės atrasti vidinę ramybę, kiek tai įmanoma šiuo sunkiu laiku: 

  • Ribokite naujienų apie karą srautą. Pranešimų apie karo Ukrainoje eigą gausa tiesiog stulbina. Šis karinis konfliktas yra pirmasis pasaulio istorijoje, kuris yra taip gausiai įamžintas. Išmaniųjų technologijų ir socialinių tinklų dėka mus pasiekia net smulkiausios detalės iš fronto, tarp kurių ir itin žiaurūs, karo nusikaltimams prilyginami vaizdai. Tokiu būdu agresijos prieš laisvą šalį beprasmybė jaučiama visame pasaulyje. Įsitraukimas ir nuolatinis naujienų iš karo tikrinimas gali tapti tam tikra priklausomybe. Pabandykite apriboti tokios informacijos kiekį ir dažnumą. Jums gali padėti vadinamasis “Pomodoro” metodas. Nustatykite laikmatį ir 25 minutes dirbkite, po to 5-10 minučių skirkite poilsiui. Pertraukos pabaigai taip pat nustatykite priminimą. Tai padės ne tik produktyviau dirbti, bet ir apriboti naujienų apie karą srautą. Po trijų tokių ciklų, skirkite daugiau laiko poilsiui – bent pusvalandį ar valandą. Šį kartą iš tiesų pailsėkite – ne tik nuo darbo, tačiau ir nuo naujienų, ekranų, galbūt ir nuo kolegų. Stenkitės prablaškyti savo mintis, pailsėkite nuo informacijos, kad galėtume tinkamai ją apdoroti. 
  • Pasivaikščiokite. Sportas – puiki priemonė padedanti valdyti stresą. Jei šiuo sudėtingu laikotarpiu nepavyksta ryžtis intensyviai treniruotei namuose ar kelionei iki sporto klubo, pažadėkite sau bent jau pasivaikščioti. Mūsų nervinė sistema vis dar mena protėvių, kurie gausybę laiko praleido vaikščiodami, laikus. Ši veikla padeda įveikti stresą, pyktį, liūdesį ir kitas slogias emocijas, kurias daugelis iš mūsų šiuo metu jaučiame. Vaikščiokite bent 15 minučių ar ilgiau, porą kartų dienoje. Rezultatą pajusite netrukus. 
  • Ribokite alkoholio ir nikotino vartojimą. Emocinę įtampą mažinti psichotropinių medžiagų pagalba nėra geras pasirinkimas. Trumpuoju laikotarpiu alkoholis ar kitos priklausomybę sukeliančios medžiagos gali padėti užsimiršti ir atsipalaiduoti. Tačiau toks poveikis tėra iliuzija. Ilguoju laikotarpiu žalingi įpročiai sukels tik didesnę emocinę sumaištį, taip pat padidins fizinį kūno patiriamą stresą. Sekite suvartojamo alkoholio ir nikotino kiekius, stenkitės šių medžiagų nevartoti daugiau nei įprasta. Jei įmanoma – iš viso atsisakykite. 
  • Išsikelkite sau realistiškus tikslus ir siekite juos įgyvendinti. Šiuo metu atmosfera pasaulyje bauginanti ir chaotiška. Visiškai suprantama, jei jaučiatės prastai. Dėl šios priežasties verta nekelti sau nepamatuotų lūkesčių darbe ir asmeniniame gyvenime. Suprantama, kad negalėsite atlikti įprastų užduočių visų 100 procentų. Neverta graužtis dėl sumažėjusio produktyvumo. Verčiau stenkitės atlikti užduotis geriausiai kaip galite ir būkite sau atlaidūs kuomet nepavyksta išlaikyti įprasto tempo. 
  • Ribokite nereikalingus streso šaltinius. Įprastai galime toleruoti ir įveikti daug smulkių kasdienių streso šaltinių. Tačiau ne šiomis dienomis – daug mažų dirgiklių gali peraugti į didelę emocinę problemą. Visi turime smulkių ir ne itin svarbių reikalų, kurie savo eilės ir dėmesio laukia mėnesių mėnesius. Dabar ne laikas dėl jų griaužtis, leiskite sau juos pamiršti ir nesileiskite jų blaškomi. 
  • Stenkitės maitintis sveikai. Krentant produktyvumui dažnai kenčia sveiki įpročiai. Neefektyviai praleistas darbo valandas kompensuojama laiku, kurį skirtume maisto gamybai ir valgymui atsipalaidavus. Nesveikas, saldus ir greitai paruošiamas maistas taip pat gali atrodyti viliojanti išeitis patiriant stresą, skubant ir siekiant greitos emocinės paguodos. Tačiau, greičiausiai, suprantate, kad tokie pasirinkimai veda į uždarą kaltės ir vis mažėjančio produktyvumo ratą. Skirkite pakankamai laiko pertraukoms pavalgyti.
  • Išbandykite meditaciją. Kuomet mintyse chaosas, gali neužtekti tiesiog patogiai įsitaisyti ir nusiraminti. Išbandykite vedamą meditaciją, kuri padės sąmoningai ilsėtis.Tam skirtų programėlių ir grojaraščių galite rasti YouTube arba Spotify. Koncentruojantis į kito žmogaus balsą nusiraminti bus lengviau, nei savarankiškai bandant kovoti su neramiomis ir nuolat galvoje besisukančiomis mintimis. 
  • Vienu metu susitelkite į vieną užduotį. Bandymas daugiau suspėti atliekant kelis darbus vienu metu jus tik dar labiau išvargins. Prisiminkite “Pomodoro” metodą. Dirbdami atsiribokite nuo visų įmanomų išorės dirgiklių, ypač socialinių tinklų ir naujienų portalų pranešimų. Vienu metu atlikite tik vieną darbą. Šiuo laikotarpiu sunku atsiriboti nuo slogių minčių. Neapsunkinkite savęs dar labiau šokinėdami tarp kelių skirtingų užduočių.  
  • Apmąstykite savo vertybes ir jomis vadovaukitės priimdami sprendimus. Ramūs galime būti tuomet, kuomet tikime, kad elgiamės teisingai. Akivaizdu, kad šiuo metu, vykstant karui, susiduriame su didele neteisybe. Natūralu, kad kyla noras prisidėti, siekiant šią padėti ištaisyti. Daug žmonių pasaulyje jau prisidėjo prie savanorių kariaujančių Ukrainoje. Tačiau ne visi turi tam reikiamų įgūdžių ir galimybių. Tam, kad padėtume Ukrainai kovoti už laisvę, nebūtina atsidurti fronte. Padėti galite aukoti pinigus arba savanoriaudami. Šio įrašo gale rasite aktualias nuorodas. Dabar kaip niekad svarbu neprarasti bendruomeniškumo jausmo, prisidėti prie panašiai mąstančių ir aktyviai veikiančių bei pagalbą nukentėjusiems nuo karo teikiančių žmonių. Mažais žingsneliais ir gerais darbais galima atstatyti teisingumo jausmą ir puoselėti viltį. 
mm

Abe Dearmer

Abe has a vast experience running multiple SaaS companies and is an expert on all things Sales, Marketing and SEO.

Padėkite Ukrainai

LEARN MORE ABOUT THESE TOPICS