B2B Marketing Improvement Using Lead Management | Teamgate Blog

SaaS verslo augimo ‘mechanizmas’

SaaS rinka

Maždaug antrojo XXI a. dešimtmečio pradžioje atsirado tokie terminai kaip debesų kompiuterija, virtualios darbo vietos, big data, daiktų internetas, abreviatūros CRM, MIS, HRM, o kartu su jomis ir ganėtinai plačią reikšmę turinti SaaS, anglų kalboje reiškianti žodžius Software as a service – „programinė įranga kaip paslauga“, jei verstume pažodžiui. SaaS apima visas paslaugas, kai programinė įranga yra siūloma licencijuoto naudojimosi, nuomos pagrindais.  

CRM rinkoje dažniausiai veikia SaaS principu, kadangi CRM sistema reikalauja specifinių žinių ir rinkos suvokimo, o verslo pusė tikisi greitų ir efektyvių sprendimų, produkto ar paslaugos nuoma tampa racionaliausiu sprendimu. SaaS principas panašus į paslaugų perkėlimo (angl. outsourcing) sprendimus. 2010-aisiais SaaS rinka ekspertų buvo vertinama beveik 10 mlrd. dolerių, o šiais metais ji pasiekė žadėtą dvigubą augimą – tiesa, oficialių skaičių nėra, bet rinkos analitikai iš rinkos tyrimų kompanijos Gartner, Inc. mano, kad SaaS rinka turėtų viršyti 20 mlrd. JAV dolerių vertę.

Priežasčių SaaS rinkos augimui, o tiksliau, jos kompanijų plėtrai, yra begalės. Šiame įraše norime pasidalinti mintimis apie kompanijos plėtrą ir augimą, kurios, manome, yra naudingos didžiajai daliai šiuolaikinių specialistų. Nebūtina kiekvieno patarimo tiesiogiai pritaikyti tik savo įmonėje ar kuriamame startuolyje – dažnas profesionalas gali, ir turėtų, įvertinti pats save. Įsivaizduokite, kad jūs – jūsų talentas, žinios, mintys, idėjos – tai kompanijos ištekliai. Ką su jais galite padaryti, ko dar nepadarėte? Pete Kooman (buvęs Google Associate Project Manager for AdSense) – vienas iš Optimizely įkūrėjų ir bendrovės CTO (angl. Chief Technical Officer) dalinasi keturiomis kompanijos augimo pamokomis.

koomen_office_hours (1)

Verslo Augimo mechanizmas. Pirma Dalis

Pirmoji – kiekvienam „naujai iškeptam“ vadovui, reikalinga pagalba iš šalies. Pete‘as tą pagalbą rado pasisamdęs valdymo vadovavimo specialistą, į kurį kreipdavosi kartą per mėnesį – susitikimo metu, jis pasidalindavo problemomis, kurios jam ir jo partneriui iškildavo kaip vadovams ir papasakodavo apie iššūkius, kuriuos tekdavo spręsti visai įmonei. Trečioji šalis – auditorius, ekspertas, vadovavimo specialistas „viename“ – objektyviai įvertindavo Pete‘o pastangas ir kompanijos augimo rezultatus. Pagrindinė žinutė – nereikia bijoti kreiptis objektyvios pagalbos. Kaip psichiatrai apsilanko pas savo kolegas, taip ir kompanijų vadovai turi leistis analizuojami ar audituojami iš šalies.  

Antroji pamoka: „Atleisk save anksčiau, nei iš tiesų norėsi save atleisti“, sako Pete‘as. Jis teigia, kad vos tik tau jau gerai sekasi kurioje nors darbo pozicijoje – pardavimuose, produkto kūrime, marketinge, etc. – tu jau žinai pakankamai, kad galėtum priimti naują žmogų į savo vietą. Šis momentas yra labai svarbus – naują žmogų turi priimti būtent tuo metu, ne vėliau, nes pats likdamas tose pareigose toliau švaistysi brangų, plėtrai reikalingą, laiką. Svarbiausia, turi leisti naujai priimtam žmogui vėl kartoti tavo klaidas ir leistis jam pačiam išmokti paskirtą darbą – kad ir kaip tai bebūtų sunku.

Mes manome, kad specialistai nebūtinai turi išeiti ir tai ganėtinai per grubus pasakymas. Specialistai gali savo žinias taikyti kitur ir bandyti keisti savo darbo poziciją toje pačioje kompanijoje ar startuolyje, keičiant horizantalųjų judėjimą organizacijoje, t.y. – lavinant save kitoje, dar nepažintoje srityje, kurioje vėl galite sukurti pridėtinę vertę įmonei.

shutterstock187047656

Trečiasis punktas – turi susirinkti labai, ir labai, gerą padavėjų komandą. Stiprios pardavėjų komandos suformavimas yra tas gąsdinantis, bet lemtingas žingsnis, kurį būtina žengti, kad kompanija padidintų savo apsukas. Greičiausiai augančių kompanijų pardavėjai nebūtinai turi būti susiję su IT sritimi. Pete’o pavyzdyje, vienas jų buvo čiužinių pardavėjas iš Bruklino, kita darbuotoja prieš tai šoko baletą. Kas vienija šiuos žmonės? Aistra darbui degančios akys, kad ir kaip banaliai tai beskambėtų. Būtent šitie žmonės išves komandą iš komforto zonos – būtent į jų darbo įrankius reikalinga investuoti daugiausia.

Na ir pabaigai, atrodytų, kaip ir visi genialūs patarimai, taip ir šis – ketvirtasis – ganėtinai paprastas. Jei kompanija nori augti, didinti savo apsukas, pardavimus, klientų skaičių , plėstis į naujas rinkas ir t.t., ji turi padidėti fiziškai, kai vienu svarbiausiu kompanijos prioritetu tampa naujų žmonių paieška. Pete‘as siūlo: prieš kurdamas naują darbo skelbimą, paprašyk savo esamų darbuotojų įvardyti pagrindines vertybes, dėl kurių jiems gera dirbti tavo įmonėje. Taip ne tik geriau suprasi, kodėl kompanija yra vertinama, bet ir kokiomis vertybėmis turėtų pasižymėti tas žmogus, kurio jums reikia.

Išvadas pasidaryti nesunku: kompanijos augimas tiesiogiai susijęs su komandos augimu ir tobulėjimu, o jis pasiekiamas sukuriant geriausias sąlygas ir suteikiant geriausius įrankius užsibrėžtiems tikslams pasiekti.

Antrojoje įrašo dalyje – mažiau žmogiškųjų išteklių, daugiau procesais pagrįstų praktinių augimo instrukcijų. Ar esate girdėję apie Augimo mašiną (angl. Growth Machine)?

changes

mm

Abe Dearmer

Abe has a vast experience running multiple SaaS companies and is an expert on all things Sales, Marketing and SEO.

Sales CRM Blog

A Sales CRM that keeps you well
organised.

Free 14-day trial

Try now

SUBSCRIBE
TO TEAMGATE BLOG

be the first one to get the newest industry updates

LEARN MORE ABOUT THESE TOPICS